Jumaat, 23 Julai 2010

Bercuti ke Bandung Indonesia..5-8 Julai 2010









yeah...nak pegi bercuti..5-8 Julai 2010, tarikh keramat di mana aku bercuti sambil bershopping sakan..best sangat2..lupe pasal keje..pasal rumah..yang aku tahu nak bercuti, nak relaks dan yang penting nak "menghabiskan duit"..hehehehe..alangkah bahagianya hidup..celik je mata, breakfast, terus je keluar semata-mata untuk bershopping..memang heavan lah shopping kat bandung ni..banyak yang boleh kita beli..

nak tahu apa yang aku shopping..? hah..macam-macam benda yang menarik hati ak, semua nyer aku beli..tapi mesti pandai berbelanja gak..beli boleh beli tapi yang pasti berbaloi..blouse 4 pasang, 10 pasang kain ela kebaya sulam, baju kurung moden, baju kebaya pendek warna putih, T-shirt2, Shirt2 Bandung, kemeja2 batik utk suamiku, abah dan adikku..barang-barang perhiasan (dibeli di puncak gunung Tangkuban Parahu), tiga buah beg,topi, barang-barang khas untuk wanita pun ade juge, alas meja makan (utk 8 kerusi), telekung travel,vest untuk suamiku, paip untuk merokok..yg ni pun untuk suamiku..dan macam-mcam lagi lah..tapi yang penting, kite mesti pandai menawar..so, kuasa membeli kite tu besar lah..

kwn-kwnku sume macam nak giler membeli..al-maklumlah, kitorang ni sume first time sampai bandung..cume bos aku je yang dah selalu ke bandung..so, die sorang jelah yang tak heran nak shopping sangat..yang aku tahu die pun takut tgk care kitorang bershopping..hehehehe..



kat sini, aku masukkan perjalanan hidup sepanjang aku dan kawan-kawanku berada di sana..

hari pertama- kitorang bertolak dari LCCT dalam pukul 9.40 pagi..penerbangan ke bandung mengambil mase cume satu jam..so, sampai bandung lebih kurang pukul 10.40 pagi..sampai2 je Ibu Datin dah sambut..alah, susah2 je Ibu Datin ni..lepas tu, kitorang di bawa terus ke Rumah Ebo, tempat di mana aku dan kawan-kawanku akan menginap selama 4 hari..perjalanan ke Rumah Ebo juge tidak begitu jauh..lebih kurang 20-30 minit la kot dari Airport tadi, Rumah Ebo tu terletak di Jalan Dago..letak je beg-beg kat bilik, kitorang dipelawa pulak oleh Ibu Datin untuk makan tengahari di sebuah restoran yg menyediakan masakan sunda..best jugak..aku suke jugak makanan sunda dan padang ni..so, tak de masalah lah nak makan di sana..Restoran tu kalau tak silap aku namanyer Sari Rasa Restoran..best2 makanan di sana..ek..alhamdulillah..mungkin jugak sebab lapar..so, memang licin pinggan2 kitorang tengahari tu..tapi terima kasih kat Ibu Datin sebab men"sponsor" makanan tengahri tu..hehehehe..patutlah pun sedap..makan free..
dah lah mcm tu, terus dihantar pulak ke PASAR BARU..di sinilah aku berhabis membeli..dari mula masuk ke Pasar Baru sampai sume kedai dah tutup, baru kitorang keluar dari situ..tak reti penat langsung..sekarang ni tengah pikir macam mane nak balik ke Rumah Ebo..x susah nak balik..cari "Angkutan Kota" bagitau nak balik ke Jalan Dago..tambangnyer cume Rp2,500 sorang...alhamdulillah..sampai juge akhirnyer ke Rumah Ebo..sampai mandi2..terus landing..ops..lupe lak ari tu tak call langsung suamiku..alamak..then, baru capai phone nak inform suamiku yang aku "berbahagia" di sana..hehehe..

hari kedua - hari kedua ni, mase dihabiskan untuk melihat ciptaan Allah..emmm..kitorang menyewa sebuah Innova yang dibawa oleh supir kami iaitu Pak Suki, dari pukul 8.00 pagi sampai 8.00 malam..tambangnyer Rp500,000 untuk 6 orang..Pak Suki ni akan bawa kitorang ke mana saje dalam satu hari tu..Destinasi pertama, Tangkuban Parahu, kawasan gunung berapi penuh dengan kisah dongengnyer yang aku sendiri tak berape nak paham..cuacanyer sejuk..masih lagi mengekalkan ciri-ciri kehijauan di sepanjang perjalanan..kalau di m'sia..lebih kurang macam nak pegi Cameron atau Gentinglah..ape lagi posing2 lah kat situ..banyak gak barang-barang yang dibeli di sini..cume di sini barangnyer agak mahal sedikit..maybe sebab kawasan tanah tinggi kot..tp apape pun mesti pandai menawar..agak-dah bosan kat Tangkuban, singgah pulak kat Hot Spring Sari Ater, dalam perjalanan turun balik ke bandar Bandung...kat sini, sekejap je lah..rendam kaki kat air panas tu lebih kurang 20 minit..a'ah..segar rasenyer dapat rendam kaki..sebab sebelum tu x berhenti pun berjalan..lepas abis je, kitorang mintak Pak suki hantar ke Rumah Mode, Diaz Factory dan lain-lain yang mane sempat lah..tapi sebelum tu atas permintaan kawan kitorang yang sedang lapr, kitorang pun singgah menjamu selera nasi padang, nama restorannyer Restoran Sederhana Nasi Padang..sampai dalam lebih kurang pukul 2.00 ptg..kat Diaz ni banyak beg2 jenama boleh dibeli di sini..tapi pada aku tak berape nak berbaloi kot kalau nak menghabiskan duit kat sini..baik tentu beli yang original..pastu Rumah Mode pun, tak banyak yang kami shopping..maybe same je mcm shopping complex yang ade di KL..harga pun lebih kurang je..kemuncak pengalaman pada ari tu dan yang paling x dpt dilupakan dlm idup aku dan kwn2 ku..jeng..jeng..jeng..gi spa..spa ni kalau x silap namenyer Ever Green Saloon..kitorang taubat x nak pegi lagi kat sini.."biarlah menjadi rahsia"...tapi bile ingat balik..kelakar lak rasenyer..hehehehe..

hari ketige-
hmm..hari ketige..ape lagi..celik je mate, siap2, breakfast,terus keluar shopping pagi2..menuju ke Pasar Baru,pendek kate..kedai kat situ kitorang lah yang bukak pintu..hehehee..sepanjang ari tu, kitorang abiskan mase membeli ape2 barang yang x sempat kitorang beli mase hari pertama..dari pagi sampai malam kat sini jer..makan tengahri pun kat tingkat 8..ade foodcourt..niat di hati nak makan kat Restoran "Pak Chi Met"..ramai yang kate makanan kat situ sedap..tapi disebabkan beberape masalah, plan bertukar kepada makan je kat mane2 yang ade tempat kosong lagi..so, x de lah makan kat Pak chi met tu..kitorang makan kat kedai lain, tapi best jugak..aku order kuew teow goreng die dan macam biase alpukat campur coklat...hmm..mmg sedap...alpukat tu boleh dikatekan tiap2 hari kitorang minum sepanjang kat sana..kwn2 yang lain ade yang order jus strawberi la, jus itu, jus ini..boleh lah tukar2 rase air masing2..seronok..abis je makan, kitorang sambung balik shopping..ari ketiga ni, aku banyak abiskan duit untuk beli kain-kain sulam..best sgt..dapat kain yang cantik dengan harga yang murah..berbalooi...

hari keempat- hari ni merupakan ahri terakhir aku dan kawan2 untuk membeli-belah di bandung..mcm biase..sekali lagi kitorag sume ke Pasar Baru...dari pagi hingga tengahari..pukul 12 tengahri kitorang menaiki angkuTan kota menuju ke Kartika Sari di mana di sini dikatakan sejenis makanan yang diberi nama Pisang molen ade dijual disini..sebelum bergerak balik ke Rumah Ebo, kami singgah sekejap di sebuah factory outlet iaitu Jetset..maklum lah hari terakhir..semuanyer dibuat dengan pantas dan segera..takut lak tertinggal flight..so, sampai je kat Rumah Ebo, kemas lagi barang-barang dan menunggu cab yang akan mengambil dan menghantar kitorang ke airport Bandar Hussein Sastronegara, Bandung..

keseluruhan trip kali ini memang menyeronokkan...apa2 pun kitorang cadang nak datang lagi ke bandung tahun hadapan..still the same agenda iaitu "SHOPPING!!!!"..BesTTTTT!!!

2 ulasan:

adrianiku berkata...

1 CAR TOYOTA AVANZA 2013 FOR 2-5 PAX

PAKET MURAH PROMO "1" : RP 375.000 / 118 RM/ USD 31.25
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR PACKAGE)
> PLUS PARKING TAX
> DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET

PAKET MURAH PROMO "2" LEMBANG AREA : RP 425.000 / 133 RM / USD 35.5
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA


PAKET MURAH "3" CIWIDEY : RP 525.000 / 165 RM/USD 43.75
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY, KAWAH PUTIH )
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH "4" GARUT : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH "5" JAKARTA - BANDUNG : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN


NEED HOME STAY
NEW PAKET CARS + HOMESTAY = RP 900.000 NETT
INCLUDE :
> STAY FOR 2D/1N HOUSE IN PESONA BALI RESIDENCE ONLY 5 MINUTES FROM TOLL GATE BUAH BATU
> 2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D/1N
> FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS BBM
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO HOME STAY
> PLUS BREAKFAST FOR 4 PEOPLE

WE PROVIDE KERETA FOR 2 PAX, 7 PAX, 10 PAX, 14 PAX OR BUS.

CALL OR TEXT : +62 8213 97 313 88
whatsapp : +62 8213 97 313 88
ym : adriani_ku@yahoo.com
email : adrianiku@gmail.com
web : http://sopirdibandung.blogspot.com/
web homestay :http://kyahomestay.blogspot.com
PIN BB : 28914414 / aul
facebook : adriani_ku@yahoo.com
twitter : @supirbandung
LINE : +62 8213 97 313 88
cp : aulia

Amsyahril Syahril berkata...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.